דביר הריס
המעבדה שלנו חוקרת כיצד הטבע מגיב לסביבות משתנות, וכיצד ניתן ליישם את הלקחים הללו כדי להועיל לאנושות. באמצעות שימוש בטכניקות איפיון מתקדמות כדוגמת מיקרוסקופיית אלקטרונים בטמפרטורות נמוכות וספקטרוסקופיה פלואורסצנטית של מולקולות בודדות, אנו מקבלים הצצה כיצד המבנים של חלבונים הפעילים-באור מאפשרים כוונון עדין של פונקציות שונות כגון ניצול אנרגיה סולארית, ויסותה והעברתה להמשך שימוש כימי. אנחנו גם מתעניינים ביישום עקרונות הפעולה הללו בשימושים שונים כדוגמת אנרגיה סולארית, ביוטכנולוגיה, אקולוגיה וביטחון תזונתי. בנוסף לפוטוסינתזה, כמעבדה ממוקדת-חלבונים, אנו מתעניינים בהבנת הטבע הדינמי המבני הכללי של קומפלקסי חלבונים.
המחקר במעבדת הריס הוא רב-תחומי וכולל ביולוגיה מולקולרית, ביוכימיה של חלבונים, ביולוגיה מבנית, ספקטרוסקופיה מתקדמת ופרוטאומיקה. יש לנו משרות פתוחות לסטודנטים לתארים מתקדמים/תואר ראשון ולפוסט-דוקטורנטים. אנו מחויבים לגיוון, שוויון והכלה, ומזמינים חוקרים מכל הרקעים.
התחלתי את המסע האקדמי שלי בתיכון, כאשר הצטרפתי לפרויקט “ארכימדס” שמנוהל על ידי הפקולטה במטרה למשוך תלמידים סקרנים לתחום הכימיה. לאחר שירותי הצבאי, חידשתי את לימודיי וסיימתי תואר BSc בביוכימיה מולקולרית בטכניון. הלימודים האלה גרמו לי להתעניין כיצד הכימיה באה לידי ביטוי במערכות ביולוגיות. בתוך התחום הרחב הזה, נמשכתי במיוחד לשאלה איך המבנה מאפשר תפקוד, ולכן החלטתי שהדרך הטובה ביותר שלי היא להיות ביולוג מבני עם טוויסט כימי.
עשיתי את התואר השני והדוקטורט שלי בהנחייתו של פרופ’ נועם אדיר בפקולטה, שבמהלכם חקרתי כיצד אורגניזמים פוטוסינתטיים מכווננים את מכונות הפוטוסינתזה שלהם, ברמת ההתארגנות של הקומפלקסים החלבוניים שלהם, כדי להתאים לסביבות המשתנות. בנוסף, גם עשיתי שימוש במערכות טבעיות אלה ביישומי תאים סולריים. כשסיימתי את הדוקטורט שלי, נהייתי אפילו עוד יותר סקרן להבין כיצד התפקוד בא לידי ביטוי כפונקציה של המבנה. יתרה מכך, העבודה ברמת הצבר עוררה בי עניין רב בהתנהגות הנסתרת של המולקולה הבודדת, שלרוב אובדת במדידות על צבר מולקולות. לכן, עברתי לעשות את הפוסטדוקטורט שלי בהנחייתה שלה פרופ’ גבריאלה שלאו-כהן ב-MIT, שם שילבתי את המומחיות שלי בביולוגיה מבנית עם כלים ספקטרוסקופיים מתקדמים, כדי להבין טוב יותר את הטבע הדינמי של קומפלקסי ניצול אור, הן ברמת האנסמבל והן ברמת המולקולה הבודדת. המשכתי לחקור כיצד ניתן ליישם מערכות אלה, הפעם בעולמות הביוטכנולוגיה וההעברת אנרגיה.
באוקטובר 2024 חזרתי לישראל כמרצה בכיר על-מנת לפתוח מעבדה חדשה בפקולטה לכימיה של שוליך בטכניון.
Harris, Dvir, et al. “Energetic robustness to large scale structural fluctuations in a photosynthetic supercomplex.” Nature communications 14.1 (2023): 4650.
Harris, Dvir, et al. “Orange carotenoid protein burrows into the phycobilisome to provide photoprotection.” Proceedings of the National Academy of Sciences 113.12 (2016): E1655-E1662.
Wang, Dihao‡, Fiebig, Olivia C. ‡, Harris, Dvir‡, et al. “Elucidating interprotein energy transfer dynamics within the antenna network from purple bacteria.” Proceedings of the National Academy of Sciences 120.28 (2023): e2220477120.
Harris, Dvir, et al. “Structural rearrangements in the C-terminal domain homolog of Orange Carotenoid Protein are crucial for carotenoid transfer.” Communications biology 1.1 (2018): 125.
Hartmann, Volker‡, Harris, Dvir‡, et al. “Improved quantum efficiency in an engineered light harvesting/photosystem II super-complex for high current density biophotoanodes.” Journal of Materials Chemistry A 8.29 (2020): 14463-14471.