חשבתם פעם מדוע העולם שסביבנו נראה כפי שהוא נראה? מדוע זכוכית וחול, שניהם עשויים מאותו חומר, שונים כל כך? מדוע חמצן מגיב עם חומר אחד לאט ואילו עם חומר אחר מתפוצץ בהבזק של רגע? איך תא חי יכול לבצע אלפי תגובות בו זמנית מבלי להתבלבל ומספיק שתהיה טעות אחת כדי לגרום למותו. אם השאלות האלו מעניינות אתכם, מקומכם אתנו בפקולטה לכימיה ע”ש שוליך של הטכניון – מכון טכנולוגי לישראל. הפקולטה לכימיה היא ביתם המקצועי של סטודנטים וחוקרים המתעניינים ב- “what makes the world tick” ברמה המולקולרית. במקום הזה מתכננים ומסנתזים חומרים שלא יוצרו מעולם, אשר ביכולתם לשפר את איכות החיים של האנושות כולה.

הטכניון היא האוניברסיטה הטכנולוגית הבכירה בישראל – למעשה הוא אחד המוסדות הטובים בעולם להשכלה גבוהה במדעים והנדסה. בשנים האחרונות חוקרים בטכניון עוסקים במזעור מקסימלי של התקנים – עד לרמה מולקולארית. על כן יש חשיבות רבה מאוד לפקולטה לכימיה, שעומדת במרכז הלימודים והמחקר בטכניון.

בפקולטה לכימיה ע”ש שוליך ישנם 27 חברי סגל העוסקים במחקר והוראה. לומדים בה יותר מ-200 סטודנטים לתואר ראשון, כ-100 סטודנטים לתארים מתקדמים (MSc ו- PhD) וכ-40 פוסט-דוקטורנטים. תחומי העניין והמחקר של חברי הסגל רחבים ונוגעים בכל תחומי הכימיה: פיסיקלית, אנליטית, אנאורגנית, אורגנית, ביוכימית ותאורטית. בנוסף, חוקרים בפקולטה עוסקים בפיתוח טכנולוגיות חדשות לאנרגיה מתחדשת ונקיה, ננו-מדעים, תכנון תרופות וביולוגיה מבנית. לפקולטה קשרים חזקים עם פקולטות אחרות בטכניון בתחומי המדע, ההנדסה והרפואה. חברי הסגל שלנו מעורבים גם במרכזי המחקר הבין-יחידתיים: מרכז ברי לננוטכנולוגיה (RBNI), מרכז לוקיי למדעי חיים והנדסה (LS&E), מרכז גרנד לחקר המים (GRWI) ומרכז גרנד לחקר האנרגיה (GTEP). את הישגי המחקרים של חברי הסגל החוקרים והסטודנטים שלהם אפשר למצוא בפרסומים המדעיים הבכירים ביותר: Nature, Science, PNAS, JACS, Angew. Chem, Nano Lett. ועוד רבים.

מסלולי ההוראה של הפקולטה לכימיה ע”ש שוליך תוכננו על בסיס האופי הדינמי של המידע הכימי המודרני. תוך זמן קצר הסטודנטים לומדים את יסודות הכימיה המודרנית ועוברים אל קורסים מתקדמים שנותנים את המידע והמיומנויות שיצטרכו בלימודים מתקדמים או במקומות התעסוקה. בפקולטה לומדים במסלול “כימיה” (תלת-שנתי לתואר BSc), “ביוכימיה מולקולרית” (מסלול תלת-שנתי לתואר BSc משותף עם הפקולטה לביולוגיה) ו”הנדסת חומרים כימיה” (מסלול ארבע-שנתי לתואר כפול משותף עם הפקולטה למדע והנדסת חומרים). במשך השנה לומדים בפקולטה מאות סטודנטים נוספים בקורסי שרות וקורסים מתקדמים. הפקולטה מציעה מעבדות הוראה מן המתקדמות בישראל להוראת כימיה – כללית, אנליטית, פיסיקלית ואורגנית. כך אלפי הסטודנטים של הטכניון חווים את המחקר הכימי באופן אישי.

הפקולטה לכימיה מעורבת באופן פעיל בתוכניות נוער, הפועלות לקירוב תלמידי תיכון אל הכימיה. כל שנה משתתפים אלפי תמידי כימיה ב”כימיאדה” – אולימפיאדת הכימיה הישראלית, שמנוהל ע”י הפקולטה לכימיה ע”ש שוליך בשיתוף מלא של משרד החינוך. הזוכים בשלב האחרון של הכימיאדה הם הנבחרת של ישראל לאולימפיאדת הכימיה הבינלאומית, הנערכת כל שנה מאחת ממדינות העולם.

מחקר והוראה מדעיים ברמה גבוהה, מחייבים תשתיות וציוד מתוחכם וחדיש. הפקולטה מספקת לחוקריה מעבדות שרות עם ציוד מגוון המופעל ע”י צוותים מיומנים: NMR, קריסטלוגרפיה של קרני – X, מס ספקטרומטריה, כימיה חישובית והמעבדה לאיפיון כימי ופני שטח. בנוסף, החוקרים יכולים לנצל את מרכזי הציוד הבין יחידתיים בטכניון. כל אלו הם כלים הכרחיים לשהם ומרכזיים בהכשרת הדורות הבאים של חוקרים.

הרבה מהפעילות הענפה של הפקולטה המתוארת למעלה אפשרית תודות לתרומתו הנדיבה של מר סימור שוליך, אחד מחשובי הפילנתרופים בעולם, התומך בלימודים אוניברסיטאיים בישראל, קנדה וארה”ב.

לאינפורמציה נוספת בכל נושא צרו איתנו קשר

בברכה,

פרופ’ אפרת ליפשיץ

דקנית הפקולטה לכימיה ע”ש שוליך